Az egészséges kínai étkezés és a természetgyógyászat

2008 április 23. | Szerző: |

 
Az ősi Kínában az emberek
gyakran a hegyekben, és az
erdőségben gyűjtötték be azokat
a gyógynövényeket, amelyek a
hagyományos kínai gyógyászat
alapját alkotják. Ezekből a
gyógynövényekből étkeket is
szoktak készíteni, és egy kínai
közmondás szerint A diéta a
legjobb orvosság.


A helyes étkezés tanulmányozása
több mint 3000 évre
visszatekintő múltra néz vissza.
Már az ősi időkben (az
időszámításunk előtti 1046-256)
is elterjedtek bizonyos hasznos
tanácsokat adó könyvek a helyes
étkezésről. A Tang dinasztia
(618-907) idején élt híres orvos,
Sun Simiao, aki igen nagy
hatással volt a kínai
orvostudomány fejlődésére, nagy
figyelmet szentelt a helyes
étkezés tanulmányozásának.



Sun Simiao úgy vélte, hogy az
emberek egészsége nagymértékben
függ az ésszerű étkezéstől, és
ha megfelelően étkezünk, akkor
gyógyszerekre sem lesz
szükségünk, mivel nem fogunk
megbetegedni. Véleménye szerint,
először mindig diétás étrendet
kell alkalmazni a betegeknél, és
ha a beteg állapota nem javul,
kell bevetni a különféle
gyógyfőzeteket.


Sun Simiao maga is több mint 100
évig élt, ami miatt a későbbi
nemzedékek teljesen elfogadták a
diétával kapcsolatos teóriáját
és módszerét.

Sun adta ki az első színes akupunktúras pontokat ábrázoló rajzokat,
moxibuszcióról, masszázsról, diétázásról (amelyről úgy tartotta, hogy a
kórokok felkutatása után rögtön ezt kell alkalmazni, és orvosságot csak
abban az esetben, ha a diétaterápia nem vezetett eredményre),
gyógyászati testgyakorlatokról, és még sok minden másról is. Ezért
mondtak később, hogy Sun Simiao műve az első gyógyászati enciklopédia.

Nézzünk egy jellemző példát Sun Simiao működésére.
Feljegyezték, hogy Sun idején egy helyen, ahol rizs volt a legfőbb
eledel, nagyon gyakori volt a beriberi-betegség. Sun különböző
növényekkel kezelte a rizst, amikről tudósok napjainkban
megállapították, hogy kivétel nélkül B1 vitaminban gazdag növények. Ez
a pontos “diagnózis” és alkalmazott gyógymód egyáltalán nem csoda,
hiszen a gyógynövények gyűjtését, feldolgozását tartotta Sun az
eredményes orvosi munka alapfeltételének. Nemcsak a gyógynövények
begyűjtése idejének meghatározása volt kényes, precíz munkát igénylő
feladat, a szárításuk nemkülönben. Sun leírta, hogy mikor kell napon,
mikor kell árnyékban szárítani a begyűjtött növényeket.

519 különböző gyógynövényt mutatott be művében Sun Simiao,
amelyeket 133 különböző területről lehetett begyűjteni. Mint már volt
róla szó, természetesen nem maga volt hatalmas művének az egyetlen
forrása. Korábbi eredményeket is felhasznált, korabeli mesterek,
orvosok, de nemzetiségek és külföldiek, például indiaiak hasznosnak
bizonyult tapasztalatait is. Arra is ügyelt, hogy a receptek lehetőleg
csak egymást kiegészítő hatóanyagokat tartalmazzanak. Legtöbb receptje
mindössze 4-12 alkotórészből áll. A máig használt legismerebb
gyógyszere fájdalomcsillapító, a lumbágó és lábfájás enyhítésére
kiváló. De orr és szájvérzést csillapító receptjét is felhasználták mai
gyógyszerek előállításánál.


Kínában többféle zöldséget
használnak a diétás életmód
bevezetésekor. Például a
gyömbérrel a megfázást szokták
kúrálni. Ha valaki minden reggel
gyömbért, este pedig sárgarépát
eszik, az, kedvezően fog hatni
az egészségére. Napjainkban
készítettek egy új italt, az
ecetet és a kólát elegyítették,
ami állítólag nagyon jó hatással
van az egészségre, és egyre
népszerűbb üdítőital Kínában.


Emellett, mint ismeretes a
virágok szirmaiból is
készíthetünk élelmet. Ezt a
hagyományt a kínai Qin dinasztia
hagyományozta a későbbi
nemzedékekre, és rettentő
divatos volt a Tang kori Kínában
is.



Nyugat-Kínában több mint 1000
fajta ehető virágot tartanak
számon, míg Dél-Kínában csak
260-ról van tudomásunk


Egy akkoriban elterjedt
közmondás szerint a Tang kori
leányzók rendkívüli szépségüket
a virágszirmokból készült
étkeknek köszönhették. .


Kínában napjainkban, mint szerte
a világban nagyon népszerűek a
vegetáriánus éttermek, ahol a
vegetáriánusok mindenféle
finomságot ehetnek. Ezekben az
éttermekben létezik egy
gyerekkása elnevezésű étel, ami
kásába kevert mandulamagot, diót,
és ragacsos rizst tartalmaz, és
nagyon jó hatással van a
gyerekek étvágytalanságára.


A
kínai Élelmezési törvény több
mint tíz gyógynövényként is
használatos fűszert sorol fel,
köztük a datolyát és a gyömbért
is.


Napjainkban a kínai
gyógynövények nemcsak Kínában,
hanem szerte a világban is nagy
népszerűségnek örvend. És a
nyugati országokban egyre többen
fogyasztják az egészséges,
hagyományos kínai ételeket.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!