Az egészséges kínai étkezés és a természetgyógyászat

 

Az ősi Kínában az emberek

gyakran a hegyekben, és az

erdőségben gyűjtötték be azokat

a gyógynövényeket, amelyek a

hagyományos kínai gyógyászat

alapját alkotják. Ezekből a

gyógynövényekből étkeket is

szoktak készíteni, és egy kínai

közmondás szerint A diéta a

legjobb orvosság.




A helyes étkezés tanulmányozása

több mint 3000 évre

visszatekintő múltra néz vissza.

Már az ősi időkben (az

időszámításunk előtti 1046-256)

is elterjedtek bizonyos hasznos

tanácsokat adó könyvek a helyes

étkezésről. A Tang dinasztia

(618-907) idején élt híres orvos,

Sun Simiao, aki igen nagy

hatással volt a kínai

orvostudomány fejlődésére, nagy

figyelmet szentelt a helyes

étkezés tanulmányozásának.





Sun Simiao úgy vélte, hogy az

emberek egészsége nagymértékben

függ az ésszerű étkezéstől, és

ha megfelelően étkezünk, akkor

gyógyszerekre sem lesz

szükségünk, mivel nem fogunk

megbetegedni. Véleménye szerint,

először mindig diétás étrendet

kell alkalmazni a betegeknél, és

ha a beteg állapota nem javul,

kell bevetni a különféle

gyógyfőzeteket.




Sun Simiao maga is több mint 100

évig élt, ami miatt a későbbi

nemzedékek teljesen elfogadták a

diétával kapcsolatos teóriáját

és módszerét.

Sun adta ki az első színes akupunktúras pontokat ábrázoló rajzokat,

moxibuszcióról, masszázsról, diétázásról (amelyről úgy tartotta, hogy a

kórokok felkutatása után rögtön ezt kell alkalmazni, és orvosságot csak

abban az esetben, ha a diétaterápia nem vezetett eredményre),

gyógyászati testgyakorlatokról, és még sok minden másról is. Ezért

mondtak később, hogy Sun Simiao műve az első gyógyászati enciklopédia.

Nézzünk egy jellemző példát Sun Simiao működésére.

Feljegyezték, hogy Sun idején egy helyen, ahol rizs volt a legfőbb

eledel, nagyon gyakori volt a beriberi-betegség. Sun különböző

növényekkel kezelte a rizst, amikről tudósok napjainkban

megállapították, hogy kivétel nélkül B1 vitaminban gazdag növények. Ez

a pontos “diagnózis” és alkalmazott gyógymód egyáltalán nem csoda,

hiszen a gyógynövények gyűjtését, feldolgozását tartotta Sun az

eredményes orvosi munka alapfeltételének. Nemcsak a gyógynövények

begyűjtése idejének meghatározása volt kényes, precíz munkát igénylő

feladat, a szárításuk nemkülönben. Sun leírta, hogy mikor kell napon,

mikor kell árnyékban szárítani a begyűjtött növényeket.

519 különböző gyógynövényt mutatott be művében Sun Simiao,

amelyeket 133 különböző területről lehetett begyűjteni. Mint már volt

róla szó, természetesen nem maga volt hatalmas művének az egyetlen

forrása. Korábbi eredményeket is felhasznált, korabeli mesterek,

orvosok, de nemzetiségek és külföldiek, például indiaiak hasznosnak

bizonyult tapasztalatait is. Arra is ügyelt, hogy a receptek lehetőleg

csak egymást kiegészítő hatóanyagokat tartalmazzanak. Legtöbb receptje

mindössze 4-12 alkotórészből áll. A máig használt legismerebb

gyógyszere fájdalomcsillapító, a lumbágó és lábfájás enyhítésére

kiváló. De orr és szájvérzést csillapító receptjét is felhasználták mai

gyógyszerek előállításánál.



Kínában többféle zöldséget

használnak a diétás életmód

bevezetésekor. Például a

gyömbérrel a megfázást szokták

kúrálni. Ha valaki minden reggel

gyömbért, este pedig sárgarépát

eszik, az, kedvezően fog hatni

az egészségére. Napjainkban

készítettek egy új italt, az

ecetet és a kólát elegyítették,

ami állítólag nagyon jó hatással

van az egészségre, és egyre

népszerűbb üdítőital Kínában.





Emellett, mint ismeretes a

virágok szirmaiból is

készíthetünk élelmet. Ezt a

hagyományt a kínai Qin dinasztia

hagyományozta a későbbi

nemzedékekre, és rettentő

divatos volt a Tang kori Kínában

is.





Nyugat-Kínában több mint 1000

fajta ehető virágot tartanak

számon, míg Dél-Kínában csak

260-ról van tudomásunk




Egy akkoriban elterjedt

közmondás szerint a Tang kori

leányzók rendkívüli szépségüket

a virágszirmokból készült

étkeknek köszönhették. .




Kínában napjainkban, mint szerte

a világban nagyon népszerűek a

vegetáriánus éttermek, ahol a

vegetáriánusok mindenféle

finomságot ehetnek. Ezekben az

éttermekben létezik egy

gyerekkása elnevezésű étel, ami

kásába kevert mandulamagot, diót,

és ragacsos rizst tartalmaz, és

nagyon jó hatással van a

gyerekek étvágytalanságára.




A

kínai Élelmezési törvény több

mint tíz gyógynövényként is

használatos fűszert sorol fel,

köztük a datolyát és a gyömbért

is.




Napjainkban a kínai

gyógynövények nemcsak Kínában,

hanem szerte a világban is nagy

népszerűségnek örvend. És a

nyugati országokban egyre többen

fogyasztják az egészséges,

hagyományos kínai ételeket.

Tovább a blogra »